Цікаві моменти приготування напою

 


Вибір посуду


При заварюванні старого чаю найкраще використовувати чайні сервізи з порцеляни або з ісинської глини. Це завдяки їх унікальним теплозберігаючим, повітропроникним і адсорбційним властивостям. Такий заварник можна накрити кришкою та постійно поливати окропом, щоб підвищити температуру замочування. Він більше підходить для таких чаїв, як стиглий Шу Пуер, який потребує заварювання при високій температурі.

 

Вода для приготування напоїв


Для щоденного приготування чаю вибір бутильованої очищеної води може бути відносно простим і безпечним вибором.

 

Підготовка посуду

 

Перед приготуванням напою сервіз слід промити окропом. Це може не тільки очистити посуд, але й підвищити його температуру. 

 

Розділення чаю
 

Більшість Шу пресуються в формах млинців, цеглин, точі та інших. Виготовляється як маленька порційна продукція по 5-10 грамів, так і більші по 50г, 100г, 250г, 357г і т.д. Від пресованого шматка відділити потрібну кількість чайного листя не так просто, тому рекомендується відокремлювати за допомогою спеціального ножа.


Технологія розділення великого пресованого чайного шматка


Вам потрібно підготувати інструменти для розділення чайного млинця чи цеглини, такі як чайні голки або чайні ножі. Спочатку відкрийте упакований чайний пиріг і вставте чайний ніж з боку чайного тістечка вздовж краю. З невеликою силою проштовхніть чайний ніж глибше в чайний пиріг, щоб чайний пиріг не розламався на частини. Використовуйте силу вгору, щоб роз’єднати чайний пиріг і відклеїти його. Потім використовуйте той самий метод, щоб стежити за проміжками в чайному листі, і чайні коржики будуть розкриті шар за шаром.

 


Кількість доданого чаю


Відповідно до принципу вживання чаю «він повинен бути легким, а не міцним», рекомендується співвідношення чай/вода 1:50–1:30. Тобто від 3 до 5 грамів чаю на 150 мл води. Ця кількість чаю в основному забезпечує узгодження пропорцій. Індивідуум може регулювати його відповідно до свого смаку, і в той же час регулювати час заварювання. Наприклад, якщо ви хочете заварити більше чаю, ви можете збільшити кількість чаю та спробувати якомога швидше випустити воду під час перших кількох заварок.


Миття чаю


Використовується окріп, або гаряча вода, яка вже має бути підготовлена в чайнику. Налийте невелику кількість води до заварки та швидко злийте її, не використовуючи в подальшому. Під час промивання чайне листя нагрівається і з нього змивається пил. Де він береться? Оскільки після того, як стиглий китайський чай ферментується шляхом збризкування водою та бродіння, сировина неминуче буде забруднена пилом. Процес зволоження та промивання допоможе змити домішки та пилові частинки.

 

Стиглий чай, як розсипний, так і пресований, може мати різний ступінь герметичності або злипання. Зволоження листя допоможе рівномірно розтягнути його, тим самим краще виявивши властивості продукту.


 
Температура води


 
Шу Пуер, як правило, можна заварювати безпосередньо окропом і регулювати відповідно до конкретного чайного продукту. Наприклад, якщо ви обираєте делікатні інгредієнти, температура води має бути близько 90°C, тоді як витриманий чай вимагає заварювання при високій температурі.

 


Нагрівання зовні чайника, шляхом поливання його гарячою водою, може ефективно підвищити температуру заварювання.


Загалом зі зниженням температури води запахи стають легшими, а з підвищенням температури - посилюються. Таким чином, безперервне замочування при високій температурі є єдиним способом стимулювати аромат старого зрілого чаю. Для нового зрілого чаю температуру води слід знизити належним чином, щоб уникнути «запаху стосів».


Наповнення водою


Під час заварювання нового чаю, щоб максимально захистити запах, потік води має бути повільним і рівномірним під час наповнення заварника. Необхідно зменшити перемішування чайного листя в чайнику та гайвані. Напій, заварений таким чином, м’який та з легшим запахом.


Для витриманого стиглого Шу Пуеру використовується метод впорскування води з низьким ударом. Під час низького промивання потік води найменше охолоджується на повітрі, а вода та нижня частина листя сильніше хвилюються. Обертове впорскування покращує рівномірність контакту води між усіма частинами чайного листя. Заварений таким чином напій має яскраво-червоний колір і округлий, густий і теплий смак.


Під час кількох останніх заварювань бажано використовувати швидке впорскування води, щоб впливати та перемішувати нижню частину листя, а також підтримувати високу температуру води для повної стимуляції аромату.

 


Розливання напою


Кожен раз при подачі, напій необхідно зливати повністю і не залишати в заварнику. Перші кілька заварювань слід розливати по піалах чи в чахай вчасно. Інакше, якщо це займе занадто багато часу, смак і запах стане занадто насиченим.


Спосіб заварювання 1


Насипте в ємність відповідну кількість чаю, зазвичай 5-8 грам. Промийте заварку. Час заварювання становить: 10 секунд для першого заварювання, 15 секунд для другого заварювання та 20 секунд після третього заварювання. Розподіліть чай: налийте напій у чисті чашки, переконавшись, що вони заповнені лише на 70%.

 

Спосіб приготування 2


 
Зважте 3 грами сухого чаю. Промийте чай. Відміряйте 500 мл джерельної води за допомогою мірного циліндра. Рідина має бути холодною. Налийте воду та додайте промите чайне листя в чайник і перемішайте. Доведіть до кипіння на сильному вогні, потім варіть 30 хвилин. Вимкніть вогонь і дайте постояти 5 хвилин, щоб напій настоявся.

 

Спосіб заварювання Гунфу


При заварюванні стиглого чаю Шу Пуер можна також використовувати спеціальний чайний набір для техніки Гунфу. Температура води повинна досягати 100 градусів. Для зважування можна використовувати електронні ваги. 3-5 грамів сухого чаю змішують з 100-150 мл води. Час настоювання в перші кілька разів повинені бути коротшим. Будьте обережні, не перемішуйте та не збовтуйте рідину, а також не давайте заварці довго стояти перед повторним заварюванням. Це може запобігти помутнінню напою та спотворенню смаку.


Заварювання старого чаю Пуер Lao Cha Tou


Лао Ча Тоу - це сорт, який агломерував під час бродіння. Він має особливо сильну стійкість до заварювання, тому температура води повинна бути високою. Найкраще використовувати окріп 100-градусний. Продукт містить певну кількість золи, тому Laochatou має пройти обов’язковий етап миття чаю перед настоюванням. Рекомендується промивати приблизно 20 секунд, або достатньо 2 рази по 10 секунд. Після промивання, кришку чайного набору потрібно закрити. Заливайте наступну порцію води. Дайте йому замочитися на хвилину, і ви побачите, що рідина стала темно-червоного забарвлення. Перелийте напій в іншу чашку, щоб безпосередньо пити.


Особливості пресованого порційного чаю


 
Старі чайні міні головки, які кілька років витримувались, не обов’язково будуть розпадатися після багаторазового заварювання.

 


 
Розбудити чай


Чайні майстри такою рекомендують заздалегідь підготувати пресований чай, натиснувши пальцями на тістечка, цеглинки, туо тощо. Розбудити можна його приблизно за тиждень до того, як будете готові його пити. Розбийте приготовані чайні коржі або цеглинки на шматочки розміром з монетку і зберігайте їх у глиняних горщиках або з ісинської глини. Дайте чайному листю належним чином витримати повітря та відрегулюйте вміст вологи всередині нього. Насичений запах нового чаю і складський запах старого чаю буде помірним, розвіється. Не недооцінюйте це, цей маленький крок розбивання чаю дуже корисний для покращення смаку напою.


Пробудження чайного листя полягає також і в тому, щоб конденсувати чайний аромат шляхом зміни способу зберігання чаю. Навіть старий чай, який витримав сім-вісім років, можна швидко оновити до вищого рівня.