Порівняння
Додайте товари для порівняння
Бажання
Додайте товари до списку бажань
0
Мій кошик

Чай Шен Пуер

Фільтр
Сорт чаю
Форма
Добавки
Вік чаю
Розмір
Фасовка
Упаковка
Сортування:
за популярністю
за популярністю спочатку дешевше спочатку дорожчі за назвою
Відображення:

Шен Пуер: вся правда про чай
Цікаві факти
Технологія виготовлення
Як вибрати якісний Шен Пуер
Смакові характеристики чаю
Корисні властивості та приготування напою
Особливості заварювання зеленого пуеру

 

Шен Пуер – це ферментований китайський чай, який відносять до світлих напоїв. Вирощення сировини та виробництво цього напою зосереджено на півдні Китаю, в основному в провінції Юньнань. Найвідоміші чайні гори знаходяться в округах Пуер (Си Мао), Ліньцан і Сішуаньбаньна. Саме тому в цьому пуері є «первозданна енергія гір».


В перекладі з китайської назва чаю означає «сирий, або не оброблений», а гурманам-початківцям він відомий як «молодий зелений чай». Шен Пуер є одним із найдавніших видів чайного напою, який почали виробляти ще в VІІ столітті до  нашої ери. Вперше згадка про нього датується 618 роком до н.е. в літописах династії Тан.

 

 

Цікаві факти про Шен

 

  1. Шен Пуер – це «ДНК» китайської цивілізації та її чайної культури. В районах чайних гір зустрічаються сади, культивовані людиною понад 1700 років тому.
  2. Зелений пуер зріє дуже повільно. Для отримання відмінних смакових якостей без терпкості та гіркоти, йому потрібно від 5 до 20 років витримки.
  3. Найціннішим вважається чай, зроблений із великих та грубих листків, які були зібрані з диких старовинних чагарників. Чим старіше дерево, тим багатшим буде смак і насиченішим аромат. Від якості сировини залежить і сорт Шену.
  4. Найцікавіший різновид Шен Пуеру – пурпуровий, він має фіолетовий відтінок. За незвичайне забарвлення відповідають пігменти антоціани, які рослина синтезує під дією мутації разом з хлорофілом. Також ці пігменти у великій кількості містяться в ягодах (чорниці, ожині та ялівцю). Смак у фіолетового Шену ніжний, м'який, солодкий, майже без гіркоти. Він має виражену протизапальну та антибактеріальну дію, наповнює енергією не гірше, ніж класичний «зелений» Шен.

 

 

Походження, легенди і технологія виготовлення


Історія зеленого Пуера дуже давня і з нею пов’язано багато легенд. За однією з них властивості чаю відкрив китайцям міфічний імператор Шень Нун, який був напівлюдиною і напівбогом. Одного разу він з’їв отруйну рослину та почав шукати протиотруту, щоб одужати. Піднявся на високу гору і ліг відпочити під великим деревом. Раптом з того дерева йому до рота впала краплина роси, і він відчув швидке полегшення та прилив незвичайних сил. Як виявилося, його «врятувало» чайне дерево.


За іншою легендою власник чайного двору виробляв якісний чай спеціально для імператора. Одного разу він відправив з караваном свого молодшого сина. Під впливом сонця та дощів чайне листя доправили до імператора в зміненому стані. Колір напою дуже змінився, а молодик злякався і хотів звести рахунки із життям. Його врятував слуга, який з цікавості відламав шматочок від чайного млинця та заварив. Він був вражений неповторним смаком чаю і повідомив про це юнака. Так до імператора доставили відмінний напій, який йому дуже сподобався.


Процес виготовлення Шен Пуеру за багато століть майже не змінився і складається з таких кроків:

  • збір сировини на плантаціях;
  • підв’ялювання свіжого листа на сонці;
  • підсмажування або пропарювання в спеціальних котлах;
  • скручування листочків;
  • ферментація;
  • фінальна сушка;
  • пресування та дозрівання.


Виробництво відбувається під контролем досвідчених чайних майстрів. Кожна помилка може назавжди зіпсувати напій. Молодий чай є напівфабрикатом, який називають «мао ча». Справжнім Шен Пуером лист стає після дозрівання та витримки роками. За готовністю він поділяється на такі категорії: молодий ( до 5 років), зрілий (від 5 до 10 років) та старий (від 15 і більше років).

 

Як вибрати якісний Шен Пуер         

 


Щоб вибрати якісний та смачний чай і не придбати підробку, потрібно знати декілька правил:

 

  1. Слід перевіряти код і маркування виробника - кожна китайська фабрика має оригінальний логотип, вказує рік збору урожаю та сорт чаю.
  2. Готове листя пресують у традиційні млинці, точі або цеглини з певною вагою. Для якісного поділу чаю на шматочки необхідно скористатися спеціальним ножом або шилом.
  3. Сухий чайний лист має бути чистим, без великої кількості гілочок та сміття. Допускається наявність дрібної крихти.
  4. У завареному вигляді настій має бути прозорим, не мутним. Молодий Шен може мати світло-зелений колір, а витриманий чай буде трохи темнішим.
  5. Смак має бути насиченим, збалансованим та з солодкуватим післясмаком. Молодий чай може бути з невеликою терпкістю, але без гіркоти.
 

Смакові характеристики чаю

 

  • Для отримання відмінних смакових властивостей чаю необхідний час для дозрівання. Шен, зроблений із якісної і правильно обробленої сировини, як дороге вино, з роками стає тільки смачнішим. Максимальний термін зберігання досягає приблизно 25-30 років.
  • Молодий та зрілий зелений Пуер відрізняються за кольором та ароматом.
  • Молодий Шен ( до 5 років) – має світлий колір листочків та настою, у смаку відчувається терпкість та легка гірчинка (у міцній заварці).
  • Зрілий Шен (від 5 до 25 років) – лист темнішає, настій може мати темно-бурштиновий відтінок. На смак він стає м’якішим та ніжнішим. З кожним роком витримки ціна на чай зростає на 20-30%.
  • Аромат. Не залежно від зрілості, сухий лист зеленого чаю пахне луговими травами, квітами і фруктами. Запах настою стійкий і ненав’язливий.  
  • Смак. У готовому напої тісно переплітаються солодкуватість, незначна терпкість та легка, ледь помітна гірчинка.
  • Післясмак Шену тривалий, глибокий, з медовими нотками.

 

Корисні властивості та приготування напою

 

Основні корисні властивості Шен Пуеру:

 

  • тонізує, бадьорить та позбавляє від сонливості;
  • не перевантажує нервову систему, покращує пам'ять та працездатність;
  • допомагає зміцнити організм та імунітет;
  • сприяє поліпшенню травлення;
  • очищує організм від шлаків та шкідливого холестерину, допомагає схуднути;
  • знижує рівень цукру в крові;
  • запобігає виникненню серцево-судинних захворювань.
 

Головні правила приготування зеленого Пуеру:

 

  1. Підготувати чисту та якісну воду, бажано м’яку бутильовану або відфільтровану.
  2. Прогріти посуд для заварювання, обдавши його окропом.
  3. Довести воду до кипіння та остудити до температури 80-90 градусів.
  4. Насипати у посуд сухої заварки у розрахунку 5-7 г (1 чайна ложка) на 150-200 мл води.
  5. Промити заварку окропом від пилу та злити воду.
  6. Шен можна заварювати декілька разів, експериментуючи з часом настоювання. Починати з 10-15 секунд, поступово збільшуючи інтервал.

 

Вгору

Ми дбаємо про вашу конфіденційність. Цей веб-сайт використовує файли cookie для маркетингу, безпечної та оптимальної роботи сайту. Детальніше на сторінці Політика конфіденційності.

,