Кількість
|
Вартість
|
||
|
Походження: провінція Гуансі, Китай. |
Пуер Лю Бао – це благородний та рідкісний чай з китайської провінції Гуансі. Історія напою сягає у 1644-1911 рр., коли він був відомий як чай, який шанував китайський імператор. Відомо, що його пили китайські трудові мігранти в Малайзії, щоб зробити важку роботу в задушливих і кліматично складних залізних копальнях легшою.
Сьогодні він також користується великим попитом серед чайних гурманів як цікава, дещо м’якша на смак альтернатива Пуеру.
Протягом багатьох років чай вирощували в незайманому природному місці натуральним способом. Листя збирали з найстаріших дерев чайного саду в екологічному місці Гуансі – селищі Любао, звідси й пішла назва сорту.
Органічний чайний сад Liubao
Для виробництва чаю листя розкладають на плоских бамбукових стелажах і сушать на повітрі. Потім його нагрівають у духовці, щоб запобігти подальшому окисненню. Печі обертаються, щоб гарантувати рівномірне перемішування сировини. На наступному етапі листя скручують, а потім сушать на сонці. Далі йде «нашарування» листя і змочування водою. Залежно від температури сировину також покривають ковдрами, щоб створити теплий, вологий клімат. Протягом 12 годин листя ферментують у цьому середовищі. Після бродіння його знову нагрівають та пресують у кошики з бамбукового дерева, в яких залишають дозрівати протягом наступного періоду часу.
Сучасне обладнання для виробництва Лю Бао
Історично для зберігання чаю в Китаї використовувалася деревина бамбука, оскільки вона щільно утримує сировину та сприяє рівномірному процесу дозрівання, а також пропускає повітря всередину. Продукт продають лише через рік після зберігання, оскільки лише тоді можна повністю розвинути смакові властивості напою. Лю Бао довшої витримки, як цей, 1990 року, характеризується посиленим, повнішим смаком.
Великий вплив на смак має тип і якість ферментації чайного листа, а також тривале дозрівання в спеціальних бамбукових кошиках. У той час як ферментація надає чаю інтенсивну солодкість і особливий, злегка землистий, ароматний «листяний» смак, зберігання в бамбуковому кошику надає ледь помітної солодкої деревної нотки. Також можна відчути чорнослив та відтінки осіннього лісу. Зрештою, тривалість витримки впливає на чай, забезпечуючи гармонію, баланс і глибину.
Китайський чайний льох Liubao Tea | Маркування корзин |
Чай дуже ароматний та має хвилюючу терпкість, що відчувається на язиці та небі, що доповнює м’яку ванільну солодкість. Чай витончено пряний, пропонує фруктові аромати сушеного абрикоса та типовий землистий аромат Лю Бао. За типом – це чорний чай, що також відображається в його темному, іноді як смоль, кольорі настою.
Пуер має заземлюючий та заспокійливий вплив на організм. Зрілий Лю Бао дуже цінний. В китайському травництві він один із небагатьох чаїв, класифікованих як адаптогенний, оскільки має одночасно охолоджувальні та зігріваючі властивості. Напій може допомогти запобігти діабету, сприяє здоров'ю клітин та нормальній роботі шлунка.
Звичайно рекомендують 1 ч. л. на 100 мл (95°C) води, якщо ви любите міцний чай. Настоювання триває протягом 10-30 секунд. Повторювати можна багато разів.