Кількість
|
Вартість
|
||
|
Походження: провінція Юньнань, Китай |
Чи хотіли б ви на мить опинитись на місці імператора династії Цін? Смак смоли Шу Пуеру Чайний всесвіт може перенести вас у часі до історичного минулого.
Хоч Ча Гао (смола) була запропонована до споживання майстром чаю Лу Ю раніше, однак саме за династії Цін (1636-1912) виробництво набрало нових потужностей. Чай могли дозволити собі не всі, а тільки імператорський дім. До того ж чайну пасту збирали як податок з регіонів, де та вироблялася.
Чайну пасту часів династії Цин колись продавали за захмарну ціну 10 000 юанів за грам
У ці часи Юньнань Тусі винайшов новий метод приготування Ча Гао. Він переосмислив техніки попередніх династій та замінив приготування на пару на кип’ятіння. Однак у період Цяньлун (1735-1796) майстри відмовились від такого способу виготовлення, пов’язуючи це з потребою виробляти лише високоякісну смолу.
Для її виробництва використовували техніку династії Сун, де основним етапом було спресовування для видалення води. Ча Гао, виготовлений за такою технологією, здобув назву “імператорська смола”, оскільки готували її прямо в імператорській чайній кімнаті у палаці. Тільки завдяки такому методу напій здобував ідеальну якість.
У цей період назву Ча Гао почали вводити до офіційних документів, а процес виробництва описувати. Також смолу нарешті відокремили від інших видів чаю. Згодом напій став символом імператорської влади. Його дарували іноземним послам як національний подарунок, який презентував гостям традиції країни. Відомо, що Ча Гао подарували британській делегації, яка не зрозуміла що саме їм подарували. Подейкують, та сама смола досі зберігається у знаменитому Британському музеї.
Колекції китайського музею чайної пасти — це в основному всілякі вишукані чайні пасти
Ча Гао - концентрований напій, тому має яскравий та насичений смак з нотами деревини та м’яким фінішем. Аромат чаю трав’яний та довготривалий, а сам настій спочатку забарвлюється у темно-червоний, а згодом у глибокий коричневий колір.
Однак не смаком єдиним. Смола також позитивно впливає на здоров’я, наприклад, регулює роботу серця, покращує травлення та зміцнює імунітет. Крім того, завдяки спеціальним речовинам, Ча Гао чудово збадьорює організм, тому рекомендується вживати чай зранку, щоб зарядитися енергією на цілий день.
Для правильного заварювання дотримуйтесь наступних рекомендацій:
- Пам’ятайте, що одна кулька Ча Гао - це одна порція.
- Залийте смолу гарячою або теплою водою.
- Обережно розмішайте для швидкого розчинення.
- Залиште настоюватись на 3-4 хвилини.
Для приготування в гайвані вам потрібно:
- для посудини місткістю 120 мл використовуйте одну кульку смоли;
- швидко ополосніть, щоб розігріти гайвань;
- нагрійте воду до 100°C та повільно вливайте протягом 10 секунд;
- повторюйте заварювання поки напій не втратить міцність та смак.
Приємного чаювання!