Кількість
|
Вартість
|
||
|
Походження: провінція Юньнань, Китай |
Один з найдавніших способів вживання чаю - смола Шен Пуеру - вражає особливими смаковими та ароматними властивостями. Китайські імператори цінували такий вид напою, а стародавні медичні записи пославляють його за лікувальні властивості.
Історичні факти
|
Смола або ж Ча Гао (茶膏) нагадує затверділий камінь, якій легко розчиняється у воді. Однак, це не применшує її якості у порівнянні зі звичайним Шен Пуером. За часів династії Цін (1636-1912) даний вид чаю могла споживати тільки еліта, адже виробництво потребує багато ресурсів (для 200 г смоли потрібен 1 кг чайного листя). Ча Гао вироблявся виключно на експорт до північних районів Китаю, де проживала правляча верхівка. Зараз із розвитком технологій стало можливо наблизитись до якості смоли, яку виготовляли у період династії Цін. |
Виготовлення смоли Пуеру за династії Цін
Як же ж виготовляється Ча Гао? Для приготування використовується слабоферментований Шен Пуер. Чайне листя замочують у гарячій воді та залишають варитися протягом кількох днів допоки не випарується вся рідина, а суміш не перетвориться в чорну клейку пасту. Наступний етап - застигання у формах, після чого Ча Гао витримується ще деякий час. Це дуже важливий етап, оскільки так смола набуває кращих властивостей.
Смак чаю м’який, помірний, без гіркоти та терпкості. Аромат напою має трав’янисті ноти, а сама рідина набуває приємного жовто-зеленого відтінку протягом заварювання.
При регулярному споживанні смола корисно впливає на здоров’я людини, а саме:
- стабілізує роботу серцево-судинної системи;
- покращує роботу шлунку, кишківника та регулює обмін речовин;
- зменшує кількість холестерину в організмі;
- забезпечує енергією та підвищує продуктивність;
- зміцнює імунітет.
Приготування напою дуже просте:
- один кубик Ча Гао = одна порція;
- покладіть смолу у посудину;
- залийте гарячою водою (якщо хочете прохолодного напою, то можна використовувати холодну воду, але в такому випадку настоювати потрібно довше);
- настоювати 3-4 хвилини (можна обережно перемішати, щоб смола швидше розчинилася).
Приємного чаювання!