Кількість
|
Вартість
|
||
|
Походження: провінція Юньнань, Китай |
Шу Пуер з пелюстками троянди справляє незабутнє враження вже з першого ковтка. Цей особливий напій відноситься до Дянь Хун - різновиду червоного китайського чаю, який відрізняється від інших високим вмістом бруньок та тонкого листя із золотими кінцями. Він також виділяється солодким смаком без гіркоти чи терпкості. Назва Дянь Хун (滇紅茶) дослівно перекладається як “червоний чай з Юньнаню”, де Дянь - абревіатура провінції, а Хун - червоний чай. Уперше його створили у 1938 році в окрузі Фенцін з сировини місцевих плантацій.
Цікавий факт
|
Історія виникнення цього сорту справді захоплива, оскільки він з’явився після японського вторгнення до Китаю. Багато галузей промисловості довелося перенести в тил країни, в тому числі й виробництво чаю. Його почали виготовляти в Юньнані у збільшених обсягах на експорт. Тоді у Фенціні відкрили експериментальну фабрику, де й створили Дянь Хун вперше. Завдяки перевезенню чаю по бірманській дорозі між півднем Китаю та М’янмою китайцям вдалося заробити грошей для фінансування опору. З часом напій здобув популярність через унікальний ніжний смак. |
За лаштунками фабрики
Процес виготовлення Шу Пуеру досить цікавий. Після того, як листя та бруньки зібрали їх ретельно сортують та сушать під сонцем. Через деякий час сировину ферментують та окиснюють під пильним наглядом майстрів, які слідкують за рівномірністю температур. Потім чайне листя знову висушують та спресовують, додаючи пелюстки троянд.
А скільки користі...
У процесі виготовлення Дянь Хун збагачується корисними ферментами, наприклад, поліфенолами, які мають антиоксидантну дію: допомагають при запаленнях та поліпшують роботу серцево-судинної системи. За допомогою інших елементів, які містяться у напої, організм наповнюється енергією, покращується травлення та обмін речовин.
Символізм троянди
Не дарма в даному виді чаю присутні пелюстки троянди. Це зумовлено не тільки неперевершеним ароматом, а також тим, що для Китаю це особлива квітка. З давніх-давен у Піднебесній цінували троянду, оскільки вона символізує щастя, любов та життєвий шлях. Сьогодні для китайців рослина також уособлює почуття патріотизму та стала національним символом країни.
Пекінський музей троянд — головний виставковий зал Всесвітньої виставки троянд 2016 року, у виставці взяли участь понад 30 країн світу. У Трояндовому парку площею 100 гектарів квітне понад 2000 видів троянд.
Налаштовуємось на дегустацію
Солодкий та м’який смак Шу Пуеру вражає свіжістю та легкістю. Завдяки пелюсткам троянд аромат напою медовий та квітковий. Настій спочатку забарвлюється у світло-жовтий, а при настоюванні набуває бордового відтінку.
Для того, щоб заварити чай у чашці або термосі, дотримуйтесь наступних рекомендацій.
- Використовуйте 4 г чаю на 250 мл.
- Підігрійте воду до 90°C.
- Заварюйте протягом 4 хвилин.
- Якщо у вас є традиційний китайський посуд (гайвань чи ісинський чайник) вам потрібно:
- дотримуватись пропорції: 3 г на 100 мл;
- нагріти воду до 90°C (якщо температура дуже висока, то листя зіпсується і чай вийде гірким);
- спершу заварювати протягом 30 секунд, а далі збільшувати час настоювання на 15-20 секунд.
Приємного чаювання!